Fotoğrafçılık benim için uzun zamandır bir tutku. Sadece meslek değil, her zaman bir tutkum oldu. Zaten biliyorsunuz asıl mesleğim de başka. Ama çok şanslıyım ki mesleğimi tutkumla birleştirerek bugüne kadar güzel çalışmalar yapabildim.
Ben ne zaman fotoğraf çekmeye başladığımı bile hatırlamıyorum, çok uzun zamandır yaptığım bir şey, çok özümsedim. Çocukken başladım fotoğrafa, sonra mimar oldum ama fotoğraftan vazgeçmedim, hala fotoğrafa tutkuyla bağlıyım.
Burada size fotoğrafçılıkla ilgili bazı detay, gözden kaçan ama önemli olduğunu düşündüğüm ipuçlarını vermeye çalışacağım. Bu ipuçlarını kendime saklama gibi bir niyetim yok, fotoğraf çekme yolculuğumda bana çok yardımcı olan bu detayları sizinle de paylaşmak istiyorum.
Fotoğrafçılık için Altın İpuçları
Fotoğrafçılık benim için çok güzel bir yolculuk oldu, aslında olmaya da devam ediyor. Amatör başladım ve sonra profesyonel fotoğrafçı oldum. Yaptığınız bir şey aynı zamanda tutkunuz olunca bunu meyvelerinizi işinizden, fotoğraflarınızdan alacaksınız. Kulağa çok klişe gelebilir şu an bu söylediklerim, ama öyle. Yeteneğinizi tutkuyla beslerseniz, yaratıcılığınız gelişir. Bu benim ALTIN öğüdüm size, bunu ben kendime yıllardır uyguluyorum..
Fotoğraf tekniğinde ışığın önemi. Işığın önemli olduğunu her fotoğrafçı bilir. Siz de bilmelisiniz. Her türlü ışık kaynağında kameradan nasıl randıman alacağınızını bilmesiniz. Işıkla oynayabilmelisiniz. Stüdyo ışığı ya da doğal ışık fark etmez. Gece çekim yapıyorsanız flaşı nasıl kullanacağınızı bilmelisiniz. Siz ışığa göre fotoğraf çekmelisiniz ki fotoğraf ışığı yakalayabilsin.
Fotoğraf çekerken en önemli şey gözünüze öylece görüneni değil detayları vurgulamanız. Ayrıntıları görmek ve göstermek için de yine “ışığı” kullanmanız gerekir. Ayrıca detay vurgusu için kamerayı sabit tutmanız, gerektiğinde bir tripod kullanmanız gerekir. Özellikle analog bir kamera kullanıyorsanız, kameranın seviyesinin nerede olacağı ve elinizi oynatmadan çekim yapmayı öğrenmede ustalaşmanız gerekir, bunlar fotoğrafın kalitesi için çok önemli faktörlerdir. Daha iyi olmak için kendinizle yarışmalısınız. Kendinize hedefler koyarak farklı ışıklarda ve farklı seviyelerde fotoğraf çekin. Teknolojiyi becerilerinizi test etmek için kullanın ve öğrenmekten asla yorulmayın.
Bu vereceğim ipucu tecrübeli fotoğrafçılar için değil, daha çok fotoğrafa yeni başlayan kişiler için. Fotoğraftaki en önemli üç faktörü ve bu faktörün fotoğrafınıza olan etkilerini, her türlü ayarı ile birlikte çok iyi öğrenmeniz gerekir. Fotoğrafçılığın temelleri diyafram açıklığı, enstantane hızı ve ISO’dur. Bu her bir ayar, her ışıkta ve koşulda en iyi fotoğrafı çekmeniz için ayarlanmıştır. Ister analog ister digital olsun. Bu ayarlar konusunda her anlamda ustalaşmanız gerekiyor. Bu ayarları detaylıca öğrenirseniz, hangi kamerayı kullanırsanız kullanın fotoğrafın ustası olursunuz.
Bu ayarların neyi yaptığı ile ilgili değil ama sizden neleri götürdüğünü söyleyeceğim size. Bunu iyi bilirseniz ayarlamakta zorluk yaşamazsınız.
- Daha geniş diyafram açıklığı daha fazla ışık anlamına gelir ancak arka planı bulanıklaştırır.
- Daha düşük enstantane hızları daha fazla ışık anlamına gelir, ancak enstantane hızınız yavaş ayara düşürürseniz netlik için kamerayı sabit tutmanız gerekir. Ya da çekeceğiniz kişi, nesne sabit olmalıdır.
- Daha yüksek ISO, daha fazla ışık anlamına gelir, ancak fotoğrafınızın netliği azalacaktır.
Diyafram açıklı, enstantane hızı ve ISO’yu manuel olarak değiştirdiğinizde fotoğraflarınızda ne olacağını biliyorsanız, hiç sıkıntı yaşamazsınız. Bu üç ayar da aslında ışıkla ilgilidir ve daha fazla ışık istiyorsanız ne olacağını bildiğinizde, fotoğrafınızda ne olmayacağını da bilmeniz gerekir yukarıdaki gibi.
Son ipucum portreler hakkında. İnsanlara fotoğraflarken, gözler çok önemlidir. Fotoğrafı gören kişiler ilk portrenin gözlerine bakar. Gözler fotoğraftaki duygunun hüzünlü, öfkeli, ya da neşeli olduğunu anlatır. İnsanları fotoğraflarken onlara gülümsemeleri veya sert görünmeleri konusunda yön verin, o zaman en iyi portreyi çekebilirsiniz.
Bunlar, fotoğraf çekerken aklınızda bulundurmanız gereken altın ipuçları.